#### GETTING REAL '22 - WHAT FILMMAKERS SHOULD KNOW ABOUT THE LAW

The UCLA <u>Documentary Film Legal Clinic</u> (DFLC), will present a multi-part legal ed program for filmmakers on September 30, 2022 in conjunction with IDA's *Getting Real* documentary conference. The Program, which is funded by the <u>Jonathan Logan Family Foundation</u> and supported by <u>FRONTLINE/WGBH</u> and the <u>Reporters Committee for</u> <u>Freedom of the Press</u>, will include panel presentations, interactive discussions and one on one sessions with lawyers and other film industry experts at the Directors Guild of America's Sunset Boulevard location. A tentative schedule of the Program includes:

# **9:30-10:30** AM - Protecting Your Project: Business Formation, Key Contracts and Other Legal Issues Every Doc Filmmaker Should Think About (60 minutes):

This workshop will address how documentary filmmakers can protect their projects and their careers. The panel will discuss LLCs, E&O insurance applications and policies and the importance of establishing written agreements with key personnel.

### 10:30-11:30 AM – Avoiding Unnecessary Risk in the Filmmaking Process (60 minutes):

This workshop will cover legal principles relating to newsgathering, privacy and defamation, and address digital security needs for filmmakers engaged in sensitive projects.

### 11:30-11:45 AM BREAK (15 minutes)

### 11:45 AM-1:00 PM – Fair Use and Licensing: Use of Archival Content (75 minutes):

The workshop will provide an overview of fair use principles, with a focus on real-world examples, recent trends and guidance about how filmmakers can best make use of third-party content in their films. The discussion will also cover the licensing process and its potential pitfalls.

## 1:00-2:30 PM – Working Lunch (Q&A interactive discussion of hypothetical scenario or Case Study) (90 minutes)

Filmmakers would join a "working lunch" where they will have the opportunity to discuss questions (pre-submitted and live) about legal and business issues. Lunch to be provided by the Jonathan Logan Foundation.

## 2:45-4:00 PM – One-on-One Legal Consultations (75 minutes):

One-on-One (in-person) Consultations for filmmakers with legal experts.

-----